Convenţia Primarilor (CoM)
Uniunea Europeană conduce în momentul de faţă lupta globală împotriva schimbărilor climatice, aceasta fiind o prioritate principală. Obiectivele ambiţioase ale acesteia sunt cuprinse în iniţiativa Pachetului de măsuri al UE privind clima şi energia din surse regenerabile. Convenţia Primarilor reprezintă un angajament voluntar asumat de municipalitățile semnatare, prin care se obligă să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 20% până în anul 2020 prin implementarea unui Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă (PAED) în domeniile care intră în competențele municipalității. Până în prezent un număr de 2181 de localități, dintre care 21 din România, au semnat Convenția Primarilor.
Părţile semnatare ale Convenţiei primarilor îşi aduc contribuţia la aceste obiective politice prin asumarea unui angajament oficial care constă în depăşirea acestor obiective prin punerea în aplicare a Planurilor de acţiune privind promovarea energiilor regenerabile.
Autorităţile locale deţin un rol cheie în atenuarea schimbărilor climatice. Peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră sunt create în, şi de către oraşe.Prin urmare, autorităţile locale trebuie să devină actorii principali în vederea punerii în aplicare a politicilor energetice durabile şi trebuie să fie recunoscute şi sprijinite în eforturile depuse. Angajamentul oficial al părţilor semnatare se reflectă în măsuri şi proiecte concrete. Oraşele semnatare acceptă să întocmească rapoarte şi să fie monitorizate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a propriilor Planuri de acţiune.
Municipiul Baia Mare a decis să adere la această ambiţioasă iniţiativă a Comisiei Europene, care se adresează direct autorităţilor locale şi cetăţenilor, pentru a prelua conducerea în lupta împotriva încălzirii globale. Astfel, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 608 din 18 decembrie 2008, primarul municipiului Baia Mare a fost mandatat să semneze Convenţia Primarilor, alăturându-se astfel efortului global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Agenţia de Management Energetic Maramureş (AMEMM) în baza unui protocol de colaborare aprobat prin H.C.L nr. 324/2010, va sprijini primăria în acest demers, prin coordonarea activităţilor privitoare la elaborarea, implementarea şi monitorizarea Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă.(PAED).
Pentru mai multe informaţii consultaţi: Textul Convenţiei Primarilor şi Situl Oficial al Convenţiei Primarilor.